Scris de pe / 0 Comentarii

Jurnalul Aurorei Serafim este o lectură încântătoare, care m-a răscolit și mi-a trezit nostalgii. Acţiunea se petrece în Bucureşti, în primii ani ai comunismului, cu referiri la locuri, oameni şi date istorice concrete, care dau o notă de real, de autenticitate celor scrise. Este un fin roman social care surprinde realităţile şi slăbiciunile societăţii româneşti a anilor 50, prejudecăţile şi încorsetările în gândire. Ca o paranteză, de remarcat şi amestecul cenzurii în câteva rânduri în carte.

Aurora Serafim e o tânără educatoare la un cămin de copii, iar viaţa ei de zi cu zi e marcată de interacţiunea cu cei mici, de care e foarte ataşată, chiar prea ataşată, după părerea directoarei căminului, tovarăşa Marta, care nu pierde nici o ocazie de a-i reproşa că suferă de „sentimentalism mic-burghez”. E un dascăl frumos sufleteşte, cu un bun simţ înăscut şi înalte principii morale. Povestirile despre micii năzdrăvani, replicile acestora, surprinderea modului lor de a înţelege lucrurile şi de a se purta, sunt absolut cuceritoare. Aceste episoade sunt redate cu căldură şi înţelegere, m-au înduioşat şi emoţionat de multe ori, sau mi-au adus zâmbetul pe faţă alteori.

Fiecare copilaş e surprins în individualitatea lui, cu o asemenea empatie, încât ţi-e imposibil să nu-l îndrăgeşti pe fiecare în parte: răsfăţatul Gheorgiţă, singur la părinţi şi care consideră că i se cuvine totul, mica cochetă Irina, Tudoriţă cel sigur pe el, prietenoşii. Geta, Andrei şi Dinu – cei mai vechi în cămin care se consideră un fel de amfitrioni faţă de nou veniţi imprevizibilii Noni şi Duţu, doi gemeni adorabili, uşor debusolaţi de educaţia primită, oarecum haotică şi permisivă. Şi biata Nina, un copil necăjit, pentru care Aurora a fost zâna cea bună. Povestea Ninei e una din cele mai impresionante din carte. Impresionant e şi felul în care Aurora îmblânzeşte cei doi năzdrăvani gemeni – Noni cel cu o personalitate puternică şi Duţu, care îl imită întocmai – dovedind o bună cunoaştere a psihologiei infantile.

 

Citește recenzia integral pe site-ul Delicatese literare

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.