Scris de pe / 0 Comentarii

Dacă sunteți părinți și vă întrebați ce s-a întâmplat cu poveștile care se scriau pe vremuri, în care exista și bine, dar și rău pe lume, iar autorul nu se sfia să le spună asta copiilor, aveți ocazia să aflați răspunsul la târgul de carte Bookfest. Cartea de povești „Moața, Creața și Grasu la bal”, scrisă în 1945 de Sidonia Drăgușanu, se distribuie gratuit copiilor, la standul Editurii Hoffman.*

Cartea este o culegere de pilde măiastru scrise, astfel încât sunt și azi actuale, deși au fost publicate cu mult timp înainte să apară problemele lumii moderne. Din poveștile imaginate de Sidonia Drăgușanu reiese că frumusețea nu stă în aspect, ci în faptele pe care le faci, că Moș Crăciun există, dar nu e cine credem noi, că dragostea nu ține cont de specie sau înfățișare, că ceea ce azi numim consumerism nu s-a inventat acum, ci stă în firea umană, că poți să găsești soluții ca să fugi din propria viață, dar asta înseamnă că pierzi cele mai bune ocazii de a o trăi.

Cartea a fost reeditată în 2018 și îmbogățită cu desenele realizate special de Doina Botez, renumita pictoriță care l-a ilustrat înainte de 1989 și pe Motanul Arpagic.

În 2021 fiecare poveste din carte a fost transpusă audio-video, în lectura inconfundabilă a actriței Rodica Mandache. Rezultatul poate fi ascultat aici.

Cine a fost Sidonia Drăgușanu

În cariera ei, începută în 1934, la 26 de ani, cu romanul adolescentin „Într-o gară mică”, Sidonia Drăgușanu a scris câteva romane de referință în epocă, mai multe piese de teatru jucate cu săli pline pe toate scenele țării, povești pentru copii și pilde pentru oameni mari, exprimate în cele câteva decenii de presă în care și-a pus talentul și priceperea în slujba semenilor săi.

Cei 50 de ani scurși de la moartea ei (în 1971) au tras peste toate aceste realizări o nedreaptă perdea a uitării, așa încât puțini dintre cei născuți în această perioadă au aflat că a existat vreodată o scriitoare pe nume Sidonia Drăgușanu.

Printr-un efort considerabil, familia a început în urmă cu cinci ani să-i reediteze opera și s-o readucă în memoria colectivă pe Sidi, așa cum a rămas ea în inimile tuturor celor care au cunoscut-o.

Până acum, au fost reeditate la Editura Hoffman următoarele volume:

Într-o gară mică – roman apărut în 1934

Jurnalul Aurorei Serafim – roman apărut în 1957

Una din noi e de prisos – roman apărut în 1947

Doamna cu ochelari negri – volum de nuvele apărut în 1974

Moața, Creața și Grasu la  bal – povești pentru copii, apărut în 1945

O javră, un câine și un copil – poveste în versuri apărut în 1947

Teatru – volum dramaturgie

Dragoste rea – roman apărut în 1960

Puteți citi toate aceste cărți comandându-le aici sau vizitând standul Editurii Hoffman, F11 la Bookfest, între 1 și 5 iunie 2022. Vizitatorii standului, care își aduc copiii la târg, primesc gratuit cartea cu povești „Moața, Creața și Grasu la bal”.*

Vă așteptăm!

 

 

*în limita stocului disponibil

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.