Scris de pe / 0 Comentarii

Va debuta ca romancieră în urma unui concurs organizat de Editura Cugetarea, la care participă alături de alţi  şaizeci de autori (unii consacraţi) şi obţine premiul pentru „Cel mai frumos roman de adolescenţă“. Apărut în 1934, romanul Într-o gară mică ne dezvăluie însă o prozatoare mai puţin „îndrăzneaţă“ decît multe dintre colegele sale de generaţie, un  suflet „sentimental“, care proiectează, pe fundalul unei atmosfere patriarhale, povestea prieteniei dintre două adolescente. După apariţia cărţii, Sidonia Drăguşanu devine o prezenţă activă în publicistica timpului, publică romanul Una din noi e de prisos (sub pseudonimul Catrinel), iar viaţa ei sentimentală e marcată de două evenimente majore: pasiunea pe care i-a inspirat-o lui Ion Vinea şi legătura, apoi căsătoria cu Miron Radu Paraschivescu, cu care a avut o relaţie tensionată din cauza lipsei de reciprocitate (drama femeii care iubeşte, dar nu este iubită), reflectată în cunoscutul jurnal al scriitorului.

După război, ca şi colega ei de generaţie Lucia Demetrius, Sidonia Drăguşanu se reorientează spre dramaturgie; va fi autoarea cîtorva dintre piesele de succes, dovedind capacitatea de a trece cu nonşalanţă de la un registru dramatic la altul. Astfel, Fiicele(1963) este o analiză gravă a relaţiilor de familie, în Zizi şi formula ei de viaţă (1964) sînt combinate ingenios, în stil Baranga, poncifele epocii şi mijloacele comediei bulevardiere, Sentimente şi naftalină (1980) este – după cum aprecia cunoscutul regizor Mihai Berechet – „ o satiră tristă, o comedie antisentimentală, […] o parabolă tristă cu foste trăiri“. Dacă romanele publicate în această epocă (Jurnalul Anei Serafim – 1952 şi Dragoste rea – 1960) sînt mai puţin convingătoare, în ton cu „realismul socialist“ al momentului, volumul de nuvele Doamna cu ochelari negri (1975) constituie opera de rezistenţă a prozatoarei, aşa cum Sentimente şi naftalină reprezintă punctul „de vîrf“ al teatrului semnat de Sidonia Drăguşanu.

 

Citește continuarea în Observatorul cultural – 11 mai 2018

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.