Scris de pe / 0 Comentarii

Culegerea de nuvele “Doamna cu ochelari negri” adună într-un singur volum 14 radiografii de viață pe care Sidonia Drăgușanu le-a realizat într-un stil propriu, ce ne amintește foarte mult de faptul că a avut o bogată activitate în dramaturgie. Pentru că dacă le vom lua separat, fiecare nuvelă spune o poveste pe care o putem transpune cu ușurință într-o piesă de teatru.

Cele 14 nuvele ale Sidoniei Dragușanu ne permit să descoperim femeia în foarte multe ipostaze: femeia abia ieșită din adolescență, îmbătată de iluzia unei povești de iubire desprinsă din visele copilăriei (Vasilica din Batista roșie), sau femeia matură, ajunsă la vârsta la care angoasa îmbătrânirii  produce sentimente contradictorii (Doamna M. din Gelozie). Toate aceste personaje sunt iscusit creionate și pun în valoare diferite caractere umane: oportunista, femeia de casă, vampa, întreținuta, scorpia, soția devotată,etc.

Valoarea acestei cărți vine și din modul realist în care scriitoarea a transpus pe hârtie diversitatea epocii în care a trăit. A prezentat cu aceeași măiestrie „lumea bună“ a interbelicului, „mica burghezie“ comunistă, sau  mediile  proletare.

Citiți recenzia Ștefaniei Enache pe site-ul Ordinea zilei

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.