Scris de pe / 0 Comentarii

Lansarea a trei dintre cărțile reeditate ale scriitoarei și jurnalistei Sidonia Drăgușanu a avut loc sâmbătă, 9 decembrie 2017, la Teatrul Elisabeta din București. Romanul de debut „Într-o gară mică”, publicat în 1934 și premiat la vremea lui ca cel mai frumos roman despre adolescență, cartea de povești pentru copii „Moața, Creața și Grasu’ la bal”, ilustrată de pictorița Doina Botez, și volumul de nuvele „Doamna cu ochelari negri”, toate au apărut recent la Editura Hyperliteratura.

Sidonia Drăgușanu (1908-1971), scriitoare și jurnalistă, a debutat în presă în 1933 și în proză în 1934, remarcându-se în valul avangardist și progresist din literatura română în perioada interbelică. De-a lungul carierei a scris mai multe romane, cărți pentru copii, piese de teatru care s-au jucat în teatrele bucureștene și din țară până în anii 80. A avut emisiuni la radio și TV.

După mai mult de 40 de ani de la moartea ei are loc această redescoperire a scriitoarei și a universului feminin ascuns în opera ei.

*

Romanul „Într-o gară mică” descrie o frumoasă prietenie între două tinere de liceu din București, prietenie ce se naște neașteptat într-o gară de provincie și este pusă la încercare de iubirea pentru același bărbat. Universul feminin interbelic, nu mult diferit de cel de astăzi, este surprins cu delicatețe într-o poveste cu umor, tandrețe, dar și suspans și pasiune.
Comandă cartea aici

 

 

 

Moața, Creața și Grasu la bal” marchează debutul Sidoniei în literatura pentru copii, în 1945. Poveștile ei transformă oameni obișnuiți în Moși Crăciuni misterioși, care vizitează pe neașteptate copiii dintr-un orfelinat, sau dau viață păpușilor din vitrina unui magazin și le pun în ipostaze inedite. Ediția de față este îmbogățită de desenele create special de pictorița Doina Botez, care trăiește și lucrează în Italia din 1989. În România a lucrat la Animafilm și a avut o bogată colaborare cu lumea cărților pentru copii. În urmă cu 29 de ani, însă, i-a fost interzis dreptul de a profesa, după ce l-a ilustrat pe Motanul Arpagic (aluzie la președintele Ceaușescu) în cărțile Anei Blandiana. „Moața, Creața și Grasu la bal” marchează, așadar și o altă revenire în lumea literaturii române, a artistei Doina Botez care se întoarce cu această ocazie la vechea ei pasiune.
Comandă cartea aici

 

Volumul „Doamna cu ochelari negri” cuprinde ultimele scrieri ale Sidoniei, în stilul deja consacrat în piesele ei de teatru – genul „comedie dramatică”. Poveștile surprind oameni în roluri diverse. Deși sunt scrise în urmă cu mai bine de 40 de ani, nuvelele Sidoniei conțin tipologii actuale – ariviști, birocrați, femei fatale, soții fidele, amante inocente, admiratori timizi – și toate au un numitor comun: relația de cuplu. Care nu s-a schimbat prea mult până azi.
Comandă cartea aici

**

Lansarea celor trei cărți a avut loc la Teatrul-restaurant Elisabeta din București, sâmbătă 9 decembrie 2017, de la ora 18.00, și a reunit prieteni, foști colaboratori ai scriitoarei, actori care au jucat în piesele de teatru sau în filmele scrise de Sidonia, precum și poeți și scriitori contemporani.

Programul evenimentului:

Ora 18.00 – Primirea invitaților

Ora 18.30 – Trupa Improvisneyland pune în scenă două dintre povestirile Sidoniei Drăgușanu

Ora 19.15 – Discuție liberă despre cine a fost Sidonia și opera ei: „Despre femei și feminitate în literatura română”. Invitați și vorbitori: foști colaboratori ai scriitoarei, regizorul muzical George Marcu, regizorul radio Vasile Manta, poetul Florin Iaru, moderează discuțiile Liviu Mihaiu.

Cum a fost la lansare

Comments are closed here.