Scris de pe / 1 Comentarii

O seară cu amintiri emoționante a fost sâmbătă la Teatrul Elisabeta, unde s-a lansat cel de-al treilea roman al Sidoniei Drăgușanu, „Jurnalul Aurorei Serafim”. Un eveniment inedit în care cei care au cunoscut-o pe Sidonia, cei care au citit-o și cei care i-au jucat personajele s-au întâlnit pentru prima dată, la 60 de ani de la prima publicare a cărții și la 30 de ani de la premiera filmului care a ecranizat-o.

Difuzarea filmul „Să-ți vorbesc despre mine” (1987) a fost o ocazie pentru câțiva dintre copiii care au jucat personajele Sidoniei să se revadă la vârsta grădiniței și să-și amintească de oamenii dragi din viața lor care i-au însoțit atunci la filmări.

Dragoș Zăinescu (foto) a jucat un rol mic în film, când avea 8 ani. Azi are 38, e inginer și tată a doi copii aproape la fel de năzdrăvani ca gemenii inginerului Runcan din cartea Sidoniei.

Este prima dată când văd filmul, la vremea când s-a făcut eram prea mic, dar acum m-am regăsit și în pielea personajului principal, ca profesie și ca tată a doi copii. Sunt inginer, iar copilul meu cel mare seamănă cu unul dintre gemeni, credeam că numai eu am un copil care face năzdrăvănii, care nu mă ascultă. A fost o surpriză plăcută filmul, după 30 de ani”, a spus Dragoș.

 

Și colega lui de platou, Liana Crișan, una dintre fetițele din grupa mijlocie a educatoarei Aurora Serafim, spune că filmul i-a trezit amintirea „persoanelor dragi din familie care îmi erau atunci aproape și acum nu mai sunt. Bunica mea mă ducea la filmări care pentru mine a fost o joacă.”

 

Ana Maria Mureșan, o altă „fetiță” din film, care acum este o femeie frumoasă și elegantă, a venit la lansare cu invitația de la premiera filmului de acum 30 de ani, care a avut loc la cinema Scala.

 

M-am bucurat foarte mult când am fost invitată, mi s-a părut o idee frumoasă, am mai văzut filmul, dar azi a fost emoționant să-l revăd pentru că a fost un cadru special. Mi-am adus aminte cine mergea cu mine la filmări, tata și bunicul, cum a fost la casting, care s-a ținut la Cinema Studio. Atunci am văzut cele mai multe perechi de gemeni la un loc. Și îmi aduc aminte și de premiera de la Scala. O experiență deosebită mai ales pentru vremurile acelea. Îmi amintesc chiar și de recompensa primită după film: tata mi-a cumpărat un pick-up”, a rememorat Ana Maria în fața audienței de la Teatrul Elisabeta.

Actrița Gabriela Popescu, interpreta Laviniei din film, a venit însoțită de nepoțelul ei care nu a avut nicio emoție să urce pe scenă alături de bunica. Gabriela Popescu în schimb s-a declarat impresionată să-și revadă micii colegi de platou și a povestit cum a fost surprinsă de vestea acestui eveniment special:

Când i-am auzit la telefon glasul lui Mișu Constantinescu (regizorul filmului) am încremenit. Nu-mi venea să cred că după 30 de ani îl aud la fel de jovial, de neschimbat, și de dornic de a ne revedea, așa că am luat vestea ca un semn că filmul acesta nu trebuie uitat, cel puțin de mine.

 

Seara a fost completată de o discuție despre cartea Sidoniei, moderată de scriitoarea și jurnalista Pușa Roth, ajutată de criticul literar Costin Tuchilă și de George Marcu, regizor de radio, care a cunoscut-o în copilărie pe Sidonia.

„Jurnalul Aurorei Serafim este probabil cartea cea mai bună a prozatoarei. Literatura Sidoniei Drăgușanu e una de observație și analiză a psihologiei feminine și nu numai. Se știe că marea probă a unui prozator este construirea unui personaj feminin. Ori în cazul Sidoniei, ați văzut-o și în film, și în carte e dezvoltată foarte bine, foarte curat aș spune, prin cele două personaje înfățișate de Ioana Crăciunescu și Gabriela Popescu – partituri inegale, dar importante – pentru a crea acel contrast între două tipuri feminine. Filmul poate fi văzut și peste o sută de ani, nu are nicio legătură cu comunismul sau orice aberații de care ne-am putea lega.”, a explicat Costin Tuchilă.

Întrebat de Pușa Roth cum ar primi romanul dacă s-ar lansa azi, criticul a spus că l-ar primi cu mult entuziasm. „Pentru că are o scriitură foarte frumoasă. E o diferență netă dintre scriitura asta și cea de tipul Ionel Teodoreanu. Teodoreanu e mult mai liric, poetic, în fraze care curg cu sentimentalism. Aici Sidonia Drăgușanu face e o proză mult mai obiectivată, veți vedea că e o luciditate care s-ar putea trage chiar din Hortensia Papadat Bengescu. Poate fi citită cu mare bucurie, are scenele astea cu copiii, care realmente sunt portrete de personaje minunate: gemenii, copilul acela care e chinuit acasă… ca să faci asta îți trebuie o inteligență și un talent epic, narativ, cu totul aparte, multă finețe intelectuală și cultură”, a conchis criticul Costin Tuchilă.

 


Jurnalul Aurorei Serafim” se găsește în librării, la chioșcurile de ziare împreună cu Libertatea și online pe site-ul editurii Hoffman.

Un comentariu

  • mihaela Răspunde

    Nimic nu vine la intamplare, m-am convins si azi, cand am descoperit citind despre autoarea romanului ”Jurnalul Aurorei Serafim”, Sidonia Dragusanu. Acum o saptamana si ceva am vazut filmul romanesc ”Sa-ti vorbesc despre mine”. Nu stiu de ce de la o vreme imi este tare dor de vremurile trecute si ca sa imi linistesc acest dor revad filme vechi, facute in perioada cand eu eram tanara sau chiar copil. Azi descopar ca acest film este de fapt subiectul acestui roman. Cum de s-a facut aceasta conexiune pentru mine? Un film minunat, cu multi actori dragi, care azi sunt plecati sus, in alta lume, in alte roluri. Sunt incantata si ma bucur de aceasta coincidenta care mi-a incantat sufletul.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.