Scris de pe / 0 Comentarii

Moața, Creața și Grasu’ la bal e o carte minunată pentru copii scrisă de Sidonia Drăgușanu în urmă cu mai mult de jumătate de secol, dar extrem de actuală și apreciată atât de copii, cât și de părinți și cadre didactice. Scrise în 1945, poveștile le oferă copiilor o lume magică, plină de personaje colorate și jucăușe, care îi fascinează și intrigă deopotrivă pe cei mici prin prisma aventurilor și pățaniilor pline de povețe. Limbajul, sensibil și îngrijit, transpune cititorii și ascultătorii într-o lume mai simplă, neavând nimic agresiv în exprimare și imaginație.

Daniela Simionese, profesor la Liceul Teoretic “David Voniga” Giroc:

Astăzi, copiii, ca și adultii, au în media reală oferte de informare, de evadare din cotidian, modele. Trendurile cuprind întreaga paletă, inclusiv cea culturală. Ca un mimetism, și lumea fanteziei copilăriei e asaltată de tehnologie și ficțiune, poate prea axată pe competivitate. De aceea, recuperarea unor scrieri adresate vârstei crude, când povestea captivează și crează mugurii viitoarei atitudini pozitive, e un demers de apreciat. Limbajul autoarei e atât de savuros, trece cu atâta meșteșug și farmec de la lumea lucrurilor aievea la fantezii înduioșătoare. Frumoasa limbă română descrețește frunțile adulților, cititori de povești pentru copiii lor și deschide porți nebănuite pentru prichindeii însetați și de aventură, dar și de înțelegerea lumii. Nu mai puțin de apreciat este și maniera în care ordinea morală, tâlcul, finalitatea sunt vizate de fiecare povestioară. O întreprindere salutară și demnă de apreciat este această reeditare a creației pentru copii a unei scriitoare cu condei românesc fermecat.

Moata, Creata si Grasu la bal de Sidonia Dragusanu

Foto: clasa a II-a D, Școala Gimnazială nr. 25 Timișoara, la ora de lectură cu subsemnata

 

Citește continuarea pe blogul The club of serial readers – 14 martie 2018

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.