Scris de pe / 0 Comentarii

București, 14 iunie 2019

Povestea în versuri pentru copii „O javră, un câine și un copil”, de Sidonia Drăgușanu, apărută prima dată în 1947, a fost reeditată și se găsește începând cu luna iunie 2019 la Editura Hoffman.

Într-o formă grafică de excepție, îmbogățită cu ilustrațiile Oanei Ispir, cartea este istoria în versuri a iubirii necondiționate pe care un câine i-o oferă stăpânului, indiferent de comportamentul acestuia. În oglindă, ea arată ipocrizia cucoanei Fifi, care se încăpățânează să vadă și în câine doar aspectul, așa cum vede în alți oameni doar haina. Morala, veche dar actuală, a poveștii Sidoniei Drăgușanu este că trebuie să iubim toți câinii chiar dacă nu sunt de rasă, pentru că inima lor bate la fel pentru noi, indiferent unde s-au născut și ce pete au pe blană.

O javră, un câine și un copil” are parfumul unei epoci apuse, dar Oana Ispir a reușit să creeze prin desenele ei o legătură subtilă între epocă și personaje, dându-le totodată, prin culoare, o tușă proaspătă și atractivă pentru copiii de azi.

În plus, „deși e o poveste scrisă în urmă cu mai bine de 70 de ani, ea se dovedește mai actuală ca oricând”, spune Delia Pârvu, una dintre fondatoarele asociației de protecția animalelor Red Panda România, organizație care beneficiază de o parte din încasările obținute din vânzarea cărții.

Lansarea oficială a cărții, de pe 9 iunie, a strâns în jurul cărților Sidoniei Drăgușanu părinți și copii care s-au bucurat deopotrivă de spațiul extraordinar oferit de În picioarele goale, dar și de atmosfera făcută de actorii de la Improvisneyland, de câinii de la Clubul câinilor utilitari și de cățeii adoptabili de la Red Panda România. Fotografii și filmări de atmosferă găsiți pe pagina de Facebook a autoarei.

  

*

Publicarea cărții de față face parte dintr-o inițiativă mai amplă, a familiei, de reeditare a operei Sidoniei Drăgușanu, în încercarea de a o readuce în atenția publicului pe una dintre cele mai apreciate autoare din anii 40-60.  Mai multe despre Sidonia Drăgușanu și opera ei găsiți pe www.sidonia.ro

 

Foto Mihnea Ciulei

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.