Scris de pe / 0 Comentarii

Dacă ai fost curios să descoperi viața și cărțile Sidoniei și ai ajuns la Teatrul Elisabeta, ai pășit într-o sală în care te aștepta un eveniment cum rar ți-e dat să vezi în domeniul literar – elegant, cu șampanie, cu o butaforie aranjată atentă până la ultimul detaliu. Era ceva cu totul deosebit, demn de renumele Sidoniei Drăgușanu.

Oamenii au început să vină de foarte devreme, cu mult înainte de începerea propriu-zisă a lansarii. Noi, de la Editura Hyperliteratura, am fost acolo primii, să etalăm cele trei volume ale autoarei – Într-o gară micăDoamna cu ochelari negri și bijuteria de carte de copii, abia ieșită din tipar, cu paginile calde încă, Moața, Creața și Grasu’ la bal, cu ilustrații ale artistei Doina Botez.

Am așteptat până în jur de 18.30 să începem pentru că oamenii tot veneau și veneau, toată sală forfota cu energie, zâmbete peste tot.

 

Evenimentul a început cu două reprezentații Improvisneyland inspirate din povestirile „Doamna cu ochelari negri” și „Moața, Creața și Grasu la bal”. Aproape că mi-am ținut respirația urmărindu-i pe scenă pe artiștii Andreea Samson, Smaranda Caragea, Alex Moustache și Radu Ciobănașu cum aduc viață rândurilor din cărțile Sidoniei pe care numai ce le terminasem.

 

De la început și până la final, cei prezenți se îmbulzeau să răsfoiască volumele Sidoniei de la masa noastră, iar după ce s-au terminat cele două reprezentații, au năvălit aproape. Căci ce au văzut pe scenă a fost un tur de forță impresionant și nu mare mi-a fost mirarea că le-a stârnit participanților, care nu o cunoșteau pe Sidonia și scrierile sale, curiozitatea să o descopere.

 

A doua parte a evenimentului, după o pauză de 20 de minute, a reprezentat-o dezbaterea și dialogul captivante despre Sidonia, viața și opera ei. Protagoniștii au fost Liviu Mihaiu, jurnalist, acum în calitate de moderator, scriitorul Florin Iaru, scriitorul și editorul Hyperliteratura, Andrei Ruse, împreună cu George Marcu, regizorul de radio și Vasile Manta, inginerul de sunet, doi dintre colaboratorii apropiați ai Sidoniei, care au contribuit la adaptarea radiofonică a pieselor de teatru scrise de Sidonia Drăgușanu.
 

Citește continuarea pe Hyperliteratura – 10 decembrie 2017

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.