Scris de pe / 0 Comentarii

 

Sidonia Drăgușanu este una dintre scriitoarele perioadei interbelice, cuprinse în marea carte a Istoriei Literaturii Române de George Călinescu, o femeie admirabilă cu o viață și o carieră extrem de interesante, dar despre care și eu, ca mulți alți pasionați de litere din generația mea, nu am auzit. Inițial m-am simțit prost, dar apoi am aflat că mai sunt și alții, oameni de litere, jurnaliști și învățați care nu auziseră de Sidonia Drăgușanu. Oare de ce?

Motivele probabil sunt multe, însă, în momentul în care am aflat cum a fost viața ei și după ce i-am citit una dintre cărți, am spus că trebuie să o facem cunoscută.

Dar eu am fost probabil a zecea roată la căruță. Cu mult înaintea mea, nepotul ei se gândise deja să o (re)aducă în memoria oamenilor. Acest domn respectabil, ajuns deja la vârstă respectabilă, este băiatul sorei Sidoniei Drăgușanu. Trăiește în Italia de foarte mulți ani și de curând a început o campanie de reeditare și comunicare a cărților scrise de mătușa lui, campanie pe care o finanțează singur, statul român neputând pune nicio cărămidă într-un astfel de proiect. Bănuiesc că nici nu a fost întrebat dacă se implică, dar la fel de bine bănuiesc că ar fi fost un efort inutil.

Ramona Raduly face un portret sepia, in extenso, al Sidoniei Drăgușanu și al demersului familiei de a-i reedita opera. Citiți minunatul articol publicat de Life.ro

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.