A fost odată o vreme a poveștilor pentru oameni mari, scrise și publicate cu porția, în foileton, în marile jurnale ale vremii. Multe romane celebre așa au văzut mai întâi lumina tiparului, undeva în josul unei pagini de ziar, testând interesul cititorilor și ținându-i cu sufletul la gură până a doua zi sau până săptămâna următoare, ca să afle urmarea. Așa era pe vremea Sidoniei Drăgușanu, când nu exista Internet și nici varietatea de opțiuni pentru distracție pe care le au oamenii în epoca modernă.

În epoca binging-ului și a consumului compulsiv de informație și distracție s-a pierdut ceva prețios: bunul obicei de a citi câteva pagini dintr-o carte, înainte de culcare sau dimineața la cafea, din jurnalul împăturit pe masă. S-a pierdut ritmul domol al vieții. Deși nimeni nu știe unde ne grăbim așa.

Așa că, vă propunem noi acest experiment. La șase ani de când am început reeditarea cărților Sidoniei Drăgușanu, am decis că romanele, cărțile pentru copii și piesele de teatru scrise de ea în secolul trecut trebuie să fie la dispoziția publicului, gratuit, pentru că fac parte din zestrea literară națională.

Vă provocăm să deschideți „jurnalul” Sidoniei măcar de trei ori pe săptămână și să citiți câte un fragment din cărțile ei, ca și când ați avea cărțile pe noptieră sau v-ar aduce poștașul, dimineața, ziarul în care se află episodul următor din cel mai nou roman al Sidoniei. Începând din 29 noiembrie publicăm marțea, joia și sâmbăta, în porții de lectură nu mai mari de 10-15 minute, toate romanele Sidoniei Drăgușanu, în ordinea apariției lor. Vă invităm să redescoperiți lumea, în ritmul așezat al romanelor lui Sidi, savurând câte o porție de viață trăită, iubită sau trădată în secolul trecut.

 

Într-o gară mică

debut literar în 1934, reeditată în 2017

 

Comments are closed here.