Scris de sidonia pe / 0 Comentarii
Sidonia Drăgușanu, scriitoarea uitată și regăsită. Ținea rubrica de sfaturi “Curierul inimii” și scria despre eternul joc al iubirii și relațiilor, dar n-a avut noroc în dragoste!
Două femei stau la masă și vorbesc preț de aproape două ore despre o alta pe care n-au cunoscut-o niciodată, nu le-a fost rudă sau prietenă de familie. Și totuși, te apropii de Sidonia citindu-i cărțile care, deși scrise într-o altă epocă, au în ele universalitatea inimii și relațiilor dintre oameni. Și citindu-i cărțile vrei să știi mai mult despre jurnalista freelance, scriitoarea, prietena, iubita și fiica Sidonia Drăgușanu.
„Ce fac eu e mai degrabă un fel de detectivism, de mers pe urmele personajului și am luat-o ca pe o provocare. Am fost contactată de familie, avusesem o colaborare mai veche cu nepotul ei, fiul surorii Sidoniei. Sidonia a fost căsătorită cu Miron Radu Paraschivescu, dar n-au avut copii. Copiii surorii ei au fost ca și copiii ei, a fost foarte apropiată de ei. Și acum nepotul probabil și-a setat ca o datorie față de mătușa lui, să o readucă în memoria colectivă”, povestește Dollores Benezic, cea care se ocupă de îngrijirea reeditării operei Sidoniei Drăgușanu.
Așa a început să-i citească romanele, unul câte unul, și apoi să caute prin arhivele familiei, să caute oameni care au cunoscut-o, să-i citească ferparele.
„Mi-am imaginat cum ar fi fost să trăiesc eu în anii 30-40 și 50, după război și cum aș fi supraviețuit. Că practic era și ea un fel de freelancer, făcea și jurnalism, făcea și activism, a scris pe la România Liberă. Zice cineva la un moment dat despre ea că alerga cu câte un articol la diverse ziare, care să i-l publice, cam cum e și acum. În afară de scrierile ei și amintirile nepotului, nu a mai rămas nimic. Nu prea ai cum să știi cu adevărat ce a simțit ea înainte să scrie sau după ce a scris, de ce a scris un anumit lucru așa și nu altfel”, mai spune Dollores Benezic.
Citeşte articolul pe care Libertatea i l-a dedicat Sidoniei: