Scris de pe / 0 Comentarii


„Nu am citit de mult literatură clasică. Mă bucur că am descoperit cărţile Sidoniei Drăguşanu şi am luat o pauză de la literatura contemporană. Deşi fiecare din cele două au valoare proprie, fără necesitatea de comparare.
La baza scrierilor Sidoniei Drăgușanu stau relaţiile de cuplu, accentuând unicitatea şi drumul lor cu bune şi rele, dar şi al sentimentelor. În aceste nuvele ea scoate în evidentă diferenţa umană si o aşează uimitor, fără a oferi sfaturi.

Fiecare nuvelă prezintă realităţi ale vieţii sociale din acele vremuri, neschimbată chiar şi în zilele noastre. Aceleaşi idealuri morale, exprimate cu o eleganţă artistică în diferite conflicte reale ale oamenilor de diferite tipuri. Se vede îndemânarea şi experienţa autoarei de a transpune personajele ca într-o piesă de teatru, pentru că fiecare operă scrisă în această culegere de nuvele poate fi reprezentată pe scenă. Drama fiecărui personaj şi caracterul lui este expusă uneori prin monolog, alteori prin dialog. Toate însoţite de un umor fin caracteristic operelor clasice şi asemănător scrierilor lui Caragiale, dar scrise alert, asemeni scrierilor contemporane.
Dacă subiectul principal se învârte în jurul relaţiilor de cuplu, pe plan secundar ne sunt prezentate alte relaţii. Prietenia, relaţiile de familie şi altele.

Mă bucur că s-au reeditat cărțile autoarei. Mi-ar fi plăcut ca scrierile ei să ajungă în școli. Ar fi fost o lectură de plăcere, nu una obligatorie, pentru elevi. Un model ca om și scriitor.”

Vero Budea, autor Literatura pe tocuri, despre Sidonia Drăgușanu, într-o recenzie la ”Doamna cu ochelari negri

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.