Scris de pe / 0 Comentarii

Artiștii au vocație nu au obligație. Și cred că vocația lor trebuie să fie însoțită de ceea ce se numește o armonie a transmiterii, să te armoniezi cu spațiul, cu oamenii. Nu poți să intri și să filmezi într-o stare de incertitudine, oboseală, agasare. Să-ți creezi cu tot efortul un spațiu creator. Am o poveste frumoasă în senul ăsta, ca să vă fac să înțelegeți mai bine. În Transilvania, pe lângă Rupea, știam un bătrân de vreo 85 de ani. Vine el într-o zi plin de pământ, obosit. Zice: vin de la câmp. Da ce-ți mai trebuie, cât pământ ai? îl întreb eu. A, nu am mult, dar am săpat și în jur. De ce? Păi ce am pus eu la mine, ăia din jur sunt plecați sau morți, am săpat tot hectarul ca să nu-mi vină buruiana înăuntru. În cultură și artă trebuie să sapi tot hectarul dacă vrei să salvezi un metru roditor..” 

Ioana Crăciunescu pentru www.sidonia.ro

Cariera de peste patru decenii a actriței Ioana Crăciunescu este recompensată cu Premiul pentru Întreaga Activitate, în cadrul celei de-a 17-a ediții a Galei Premiilor Gopo 2023

Născută în București, la 13 noiembrie 1950, Ioana Crăciunescu este actriță și poetă. În 1973 a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică I. L. Caragiale din București, debutând pe scena Teatrului Nottara, unde a făcut parte din distribuția unor spectacole legendare precum Karamazovii, dramatizare de Horia Lovinescu după Dostoievski (regia Dan Micu) sau Floare de cactus de Pierre Barillet şi Jean Pierre Gredy (regia Mircea Cornişteanu). De-a lungul carierei a jucat în peste 60 de spectacole de teatru și peste 50 de filme. 

Pe ecran s-a remarcat pentru prima dată în rolul Ada din Ediție specială (1978), al doilea film regizat de Mircea Daneliuc, o poveste plasată în Bucureștiul anului 1939. Debutul i-a adus o Diplomă de Onoare a Asociației Cineaștilor din România (ACIN).

Rolul care a consacrat-o, însă, a fost Ana din Ion: Blestemul pământului, blestemul iubirii, ecranizarea din 1980 a lui Mircea Mureșan, după celebrul roman Ion, de Liviu Rebreanu.

Experiența Ana a fost meritul regizorului, pentru că eu eram percepută ca o ființă destul de boemă, modernă. Înainte făcusem doar Ediție specială a lui Mircea Daneliuc. Eram total atipică pentru ideea de țărancă și l-am întrebat pe Mircea Mureșan cum de s-a gândit la mine. Mi-a spus că m-a văzut pe stradă într-o zi ploioasă, cu o privire obidită și nefericită”

Ioana Crăciunescu pentru mariustuca.ro

Filmul i-a adus Premiul pentru Interpretare Feminină al ACIN și a transformat-o într-una dintre cele mai cunoscute actrițe ale epocii.

A mai jucat alături de Mircea Albulescu și Dan Condurache în La capătul liniei (r .Dinu Tanase, 1982). Rolul Any, o femeie din provincie care se îndrăgostește de un străin venit în oraș, i-a adus Premiul de interpretare feminină la Amiens International Film Festival în 1990, unde filmul a avut premiera internațională la 8 ani după lansare.

În Să-ți vorbesc despre mine (r. Mihai Constantinescu, 1987), adaptarea romanului Jurnalul Aurorei Serafim de Sidonia Drăgușanu, a interpretat rolul principal, cel al unei educatoare de grădiniță, împărțind ecranul cu Gheorghe Dinică și Emil Hossu: 

Oricând aș fi vrut să rămân cu Dinică. (râde) Nu are legătură cu interpretarea, ci cu personajul. Pentru că era ceva neterminat. Iar fraza lui aia din final, cu eu sunt prea amputat ca să mă mai însor și îți urez noroc. E o frază care… în viață i-ai da două palme și ai începe din nou cu el. Pentru că și ea, Aurora, e amputată ca personaj. Deci pe undeva căsătoria cu celălalt e o formă de încă o amputare, o formă de cedare în fața necazurilor vieții. Nu pot să-mi asum încă o responsabilitate. Și atunci hai să alegem ceva ce e mai puțin greoi. Dar structural dacă alegeau invers le ieșea mult mai bine. Și copiilor și tuturor. Repet, ne aflăm în fața unei ecranizări care analizează slăbiciunile societății în care trăim. În care o femeie divorțată este curvă. În care un bărbat cu doi copii nu e de luat. În care un doctor fără nicio hangara e mai preferabil decât unul cu doi copii. Suntem într-o formulă foarte falsă despre realitățile vieții. Romanul asta arată, falsitățile societății. Pune fluturi în insectar.

Ioana Crăciunescu, despre experiența Aurorei Serafim

Până în 1989, din filmografia Ioanei Crăciunescu au mai făcut parte și filme precum Artista, dolarii și Ardelenii (r. Mircea Veroiu, 1980), De ce trag clopotele, Mitică? (r. Lucian Pintilie, 1981), Femeia din Ursa Mare (r. Adrian Petringenaru, 1982), Promisiuni (r. Elisabeta Bostan, 1985), Duminică în familie (r. Francisc Munteanu, 1987) sau Întâmplări cu Alexandra (r. Cornel Diaconu, 1989).

În 1991, Ioana Crăciunescu a plecat în Franța, unde și-a continuat cariera. A jucat în filme precum Quelque part vers Conakry (r. Françoise Ebrard, 1992), în drama Mensonge (r. François Margolin, 1993) alături de Nathalie Baye și Bruno Todeschini, sau în comedia Pullman paradis (r. Michèle Rosier, 1995).

A jucat la Paris, la Teatrul de Poezie românească Opium de la Haute Allier, dar și la Avignon, sau în Belgia și în Luxemburg, unde a interpretat roluri în franceză. A adaptat și regizat pentru scenă mai multe spectacole. Revine periodic în România, unde joacă pe scenă la București și Sibiu.

După 2000, am apărut pe marele ecran în Sieranevada (r. Cristi Puiu, 2015), în Moromeții 2 (r. Stere Gulea, 2018) sau în Scara (r. Vlad Păunescu, 2021). În anul 2022 a apărut în documentarul Phoenix. Har/Jar (r. Cornel Mihalache), iar cel mai recent rol al său este Marta, în Mireasa Mortului (r. Cornel Gheorghiță, 2022). 

Ioana Crăciunescu este și o poetă premiată. A debutat cu poezie în România literară (1968), iar în volum cu Scrisori dintr-un câmp cu maci (1977). A mai publicat volumele de versuri: Duminică absentă (1980), Supa de ceapă (1981, 2007, în ediţie bilingvă) sau Creştet şi gheare (1998).

Pentru activitatea scriitoricească a fost distinsă cu Premiul Asociației Scriitorilor din București în 1981 și cu Marele Premiu „Nichita Stănescu” pentru poezie, decernat de Ministerul Culturii și Cultelor în 2009. 

Premiul pentru Întreaga Activitate, oferit de Primăria Municipiului București prin ArCub, i-a fost înmânat actriței Ioana Crăciunescu în cadrul Galei Premiilor Gopo 2023 din 25 aprilie.

Lista completă a nominalizărilor premiilor Gopo 2023.

 

 

 

 

Dacă doriți să revedeți:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.