Scris de pe / 6 Comentarii

Descarcă format PDF gratuit

Descarcă format PDF gratuit

Descarcă format epub gratuit

Dacă ar fi trăit în vremea coronavirusului, Sidonia Drăgușanu ar fi scris cu siguranță, ca ziaristă, despre încercările prin care trece omenirea. Ar fi făcut-o cu seriozitate, dar și cu un strop de ironie și umor, așa cum îi era firea.

Cine știe, poate că ar fi scris și un roman din încercarea asta. Ca să fie citit peste zeci de ani, iar lumea să se minuneze că, iată, nu ne-am schimbat prea mult.

Așa cum mulți s-au repezit în zilele astea să (re)citească „Ciuma” lui Camus, doar ca să afle că totul se termină cu bine, oamenii uită și revin destul de repede la viețile lor.

Sperăm să trecem și noi de pandemia asta cu bine, dar până atunci, ca să nu vă plictisiți în case, vă oferim posibilitatea să citiți gratuit cel mai bun roman al Sidoniei Drăgușanu, reeditat anul trecut. Îl puteți citi în format PDF sau descărca în format epub.

 

 

Una din noi e de prisos este al doilea roman publicat de Sidonia Drăgușanu, în 1946, după debutul cu „Într-o gară mică” (1934). Romanul este semnat cu  pseudonimul „Catrinel” (pseudonimul sub care Sidonia le răspundea cititoarelor care-i scriau la rubrica „Spune-mi secretul tău”, în Revista Femeia și Căminul) și este scris în stil epistolar, complet diferit de romanul de debut. Subiectul rămâne, însă, în sfera de interes a Sidoniei, tratând o prietenie feminină ce pornește de la pension, trece printr-o căsnicie chinuită, câteva flirturi și chiar un război mondial. Prin schimbul de scrisori între cele două prietene, Sidonia Drăgușanu reușește să creeze o interesantă pagină de istorie națională trăită chiar de personajele ei. Romanul a fost foarte bine primit de public în 1946. În scrisorile Aurorei se regăseau, probabil, multe femei ale epocii, care citeau rubrica susținută de Sidonia în Revista Femeia și Căminul. Așa că în 1947 a fost scoasă și ediția a 2-a la aceeași editură Vatra. 72 de ani mai târziu, în 2019, prin eforturile familiei, cel mai frumos roman al Sidoniei Drăgușanu va vedea lumina tiparului în ediția a 3-a.

Bucurați-vă de spiritul Sidoniei Drăgușanu. O să vă prindă bine puțin optimism în vremurile astea!

6 comentarii

 • gombos olga Răspunde

  sidonia dragusan una dintre noi e de prisos

 • Maria Frasinescu Răspunde

  Multumesc pentru carte. Minunata! De mult n-am mai citit un roman scris cu atata talent. L-am citit cu sufletul la gura, Felicitari pentru initiativa de a-l reedita si de a ni-l impartasi.

 • Didina Roznovat Răspunde

  Multumim!

 • Copil Alina Răspunde

  Vreau să citesc cartea.

 • suzana catană Răspunde

  Aș vrea să citesc cartea. Mulțumesc

 • Maria Răspunde

  Mulțumesc!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.